PENINGKATAN NILAI PRODUK HARD CANDY JAHE (ZINGIBER OFFICINALE ROSC.) MELALUI PENDAMPINGAN PENGEMASAN DI DESA MURTAJIH, KECAMATAN PADEMAWU, KABUPATEN PAMEKASAN
DOI:
https://doi.org/10.20956/pa.v7i3.21891Keywords:
Desa Murtajih, ginger candy, packagingAbstract
Ginger can be used as hard candy, which has excellent potential to be marketed in the Burunan Murtajih Integrated Tourism Village. The main problem by the community so that ginger complex candy products attract consumers' attention is the use of proper packaging. This service activity aims to assist and guide PKK women in Murtajih Village to carry out attractive packaging as a marketing medium that can increase consumer attractiveness. The method of community service as a form of community empowerment is socialization and training to design the right packaging for ginger complex candy products. The results of the service activities, namely socialization activities, can increase the knowledge of PKK Murtajih Village women about packaging and packaging functions as indicated by the results of the pretest (45) and the posttest results increase to 90. By being provided with mentoring activities, PKK Murtajih Village women can interestingly do product packaging for ginger candy. The process of assisting in selecting the type of packaging suitable for ginger hard candies produces cylindrical bottle packaging. The packaging design is equipped with brand, composition, expiration date, PIRT number, product manufacturer name, and storage method. --- Jahe dapat dimanfaatkan sebagai hard candy yang mempunyai potensi besar untuk dipasarkan di Desa Wisata Terpadu Burunan Murtajih. Permasalahan yang dihadapi masyarakat agar produk hard candy jahe menarik perhatian konsumen adalah penggunaan kemasan yang tepat. Tujuan kegiatan pengabdian ini yaitu memberikan pendampingan dan pembinaan kepada Ibu – Ibu PKK Desa Murtajih untuk melakukan pengemasan yang menarik sebagai media pemasaran yang mampu meningkatkan daya tarik konsumen. Metode pengabdian masyarakat sebagai bentuk pemberdayaan masyarakat adalah sosialisasi dan pelatihan mendesain pengemasan yang tepat untuk produk hard candy jahe. Hasil kegiatan pengabdian yaitu Kegiatan sosialisasi dapat meningkatan pengetahuan ibu-ibu PKK Desa Murtajih tentang kemasan dan fungsi kemasan yang ditunjukkan dengan hasil pretest (45) dan hasil posttest meningkat menjadi 90. Dengan diberikan kegiatan pendampingan, Ibu-ibu PKK Desa Murtajih dapat melakukan pengemasan produk permen jahe secara menarik. Pengemasan produk permen jahe disertai dengan desain kemasan yang telah dilengkapi informasi tentang merk, komposisi, tanggal kadaluarsa, nomer PIRT, nama produsen produk dan cara penyimpanan.Downloads
References
Alikonis, J. J. (1979). Candy Technology. Wesport, Connecticut: AVI Publishing Company, Inc.
Astuti, P. (2019). Pengolahan Hasil Pertanian; Mudahnya Membuat Jahe Instan. Retrieved from https://pertanian.pontianakkota.go.id/artikel/55-pengolahanhasil-pertanian-mudahnya-membuat-jahe-instan.html
BPS. (2021). Kabupaten Pamekasan dalam Angka. Pamekasan.
BSN. (2008a). SNI 3547.1 Kembang Gula - Keras. Jakarta: Badan Standarisasi Nasional.
BSN. (2008b). SNI 3547.2 Kembang Gula - Lunak. Jakarta: Badan Standarisasi Nasional.
Dewanti, R., & Hariyadi, R. (2011). Memproduksi Pangan yang Aman. Jakarta: Dian Rakyat.
Koswara, S. (1995). Jahe dan Hasil Olahannya. Jakarta: Pustaka Sinar Harapan.
Lestari, N., Sampepana, E., Nurlina, S., & Palupi, T. S. (2007). Diversifikasi Pengolahan Jahe Menjadi Produk Awetan. Jurnal Riset Teknologi Industri, 1(1). https://doi.org/http://dx.doi.org/10.26578/jrti.v1i1.1337
Lubis, H., Pratama, K., Pratama, I., & Pratami, A. (2019). A Systematic Review of Corporate Social Responsibility Disclosure. International Journal of Innovation, Creativity and Change, 6(9), 415–428.
Muttaqin, H., Cahyadin, M., & Widiyanti, E. (2015). Pemberdayaan Usaha Jamu Jahe Instan Di Kota Surakarta Dan Kabupaten Sukoharjo Melalui Teknologi Pengolahan Jahe. Jurnal Inovasi Ilmu Pengetahuan, Teknologi, Dan Seni, 19(2), 124–138. https://doi.org/https://doi.org/10.21831/ino.v19i2.8022
Salim, O. . (2013). Formulasi Permen Keras Bandrek dan Minuman Bandrek Instan dengan Subtitusi Gula Semut Kelapa di Posdaya Mekarsari Desa Sinarsari Dramaga, Kabupaten Bogor. Bogor: Skripsi Pertanian, Fakultas Teknik Institut Pertanian Bogor.
Sucipta, I. N., Suriasih, K., & Kencana, P. K. D. (2017). Pengemasan Pangan Kajian Pengemasan Yang Aman, Nyaman, Efektif Dan Efisien. Bali: Udayana University Press.
Suranto, A. (2004). Khasiat dan Manfaat Madu Herbal. Tangerang: Penerbit Agromedia Pustaka.
Susanto, P. C., & Dyah, D. H. (2022). Pemberdayaan Kelompok Pra Produktif Simplisia Herbal di Desa Catur Kintamani Kabupaten Bangli Provinsi Bali Empowerment of Pre-productive Herbal Simplicia Group in Catur Kintamani Village Bangli Regency Bali province. Panrita-Abdi Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 6(3), 463–472.
Wohlmuth, H., Smith, M. K., Brooks, L. O., Myers, S. P., & Leach, D. N. (2006). Essential Oil Composition of Diploid and Tetraploid Clones of Ginger ( Zingiber officinale Roscoe ) Grown in Australia. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54 (4), 1414−1419 Essential. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.1021/jf0521799
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Iffan Maflahah, Darimiyya Hidayati, Cahyo Indarto, Muhammad Fuad Fauzul Mu`tamar, Sinar Suryawati, Burhan
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.