PRODUCTION AND CHARACTERIZATION CHITOSANASE OF SPONGE
DOI:
https://doi.org/10.20956/mca.v17i1.937Abstract
Chitosanase enzyme is an enzyme to catalyze the bonding endohidrolisis (1.4) β- glucoside on chitosan into a series chitosan oligomers or chitooligosaccarides. Chitosanase of microbes give good results in producing chitooligosaccarides, but very expensive for use in large-scale industry. This study aims to manufacture and characterization of crude chitosanase enzyme from Klebsiella sp used to hydrolyze chitosan into chitooligosaccarides. Chitosanase produced in the fermentation medium containing 0.5% colloidal chitosan for 60 hours with the activity of 0.309 U / mL (5,235 U / mg), work optimally at 40 ° C and pH 8, is stable at pH 6-7, activated by Co2 + ; Ca 2+ and Ni 2+. Chitooligosaccarides obtained in the form of a mixture of monomer to octamer, which soluble in acetic acid 0.25% to 0.5%, having intrinsic viscosity decreases with increasing time of incubation with molecular weight range of 4103.12 g / mol (incubation 1 hour) ; 1483.48 g / mol (incubation 2 hours) and 1065.79 g / mol (incubation 3 hours).Key word : Chitosanase, Klebsiella, ChitooligosaccaridesDownloads
References
Arif, R.A., 2013. Potensi Kitin
Deasetilase dari Bacillus licheniformis
HSA3-1A Untuk Produksi Kitosan dari
Limbah Udang Putih (Penaeus
merguiensis) Sebagai Bahan Pengawet
Bakso Ikan. Tesis tidak Diterbitkan.
Program Pascasarjana Universitas
Hasanuddin, Makassar.
Assis, C.F., Araúnjo, N.K.,
Pagnoncelli, M.G.B., Pedrini, M.R.S.,
Macedo, G.R.,Santos, E.S., 2010.
Chitooligosaccharides Enzymatic
Production by Metharhizium
anisoliae.Bioprocess Biosyst. Eng. DOI
1007/s00449-010-0412
Cabrera J.C. & Cutsem P.V., 2005.
Preparation of Chitooligosaccharides
with Degree of Polymerizationn Higher
than 6 By Acid or Enzimatic
degradation of Chitosan. Laboratorio
de Oligosacarinas Departamento de
Fisiologia Y Bioquimica vegetal,
INCA, Cuba. Biochem. Eng. J. 25 :165
– 172
Chasanah E., Zilda, S.D., dan Uria
A.R., 2009. Screening and
Characterization of Bacterial
Chitosanase From Marine
Environment. J. Coastal Development.
Vol. 12 (2) : 64-72.
Chasanah E., 2010. Pengembangan
Produk Kitooligosakarida dari Limbah
Industri Perikanan Udang Secara
Enzimatis Prospek dan Kendala. Balai
Besar Riset Pengolahan Produk dan
Bioteknologi Kelautan dan Perikanan. J.
Squalen Vol 5 (2).
Choi J.Y., Kim E.J., Piao Z., Yun Y.C., Shin
Y.C., 2004. Purification and Characterization
of Chitosanase from Bacillus sp. Strain
KCTC 0377BP and Its Application for the
Production of Chitosan Oligosaccharides.
American Society for Microbiology, Applied
and Environmental Microbiology. Vol. 70 (8)
: 4522-4531
Dali Seniwati, 2010. Studi Enzim Lipase dari
Aspergillus oryzae pada Kopra Berjamur
sebagai biokatalisator untuk hidrolisis
Minyak Kelapa menjadi Diasilgliserol.
Disertasi. Program Pasca Sarjana, Jurusan
kimia, Fakultas Matematika dan Ilmu
pengetahuan Alam, Universitas hasanuddin,
Makassar
Ginting, L.E., Warouw, V., dan Suleman,
W.R., 2010. Aktivitas Antibakteri Dari
Ekstrak Kasar Bakteri Yang Berasosiasi
Dengan Sponge Acanthostrongylophora sp.
UNSTRAT, Manado. J. Perikanan dan
Kelautan Tropis Vol. VI-3.
Haliza W., 2003. Karakteristik Kitosanase
Unik dari Bacillus coagulans LH 28.38 Asal
Lahendong Sulawesi Utar. Tesis tidak
Diterbitkan. Pasca Sarjana, Institut Pertanian
Bogor, Bogor
Hotmatua A., 2004. Potensi Antimikroba
Oligomer Kitosan yang Dihasilkan Dengan
Menggunakan Enzim Termostabil Kitosanase
LH 28.38, Skripsi tidak Diterbitkan. Institut
Pertanian Bogor, Bogor.
Jeon Y.J. & Kim S.K., 2000. Production of
Chitooligosaccharides Using Ultrafiltration
Membran Reactor and Their Antibacterial
Activity. Carb. Polymer 41: 133-141.
Jo Yu-Young, Jo K.J., Jin Y.L., Kuk J.H.,
Kim K.Y., Kim T.H., Park R.D., 2003.
Charakterization of Endochitosanases
Producing Bacillus cereus P16.
J.Microbiol.Biotechnol 13 (6) : 960-968
Julianti S., Agusnar H., Alfian z., 2012.
Pembuatan Kitosan Oligomer Melalui
Metode Degradasi Oksidatif dan
Pengaruhnya Terhadap Viskositas dan Berat
Molekul. Universitas Sumatera Utara,
Medan, J. Saintia Kimia Vol.1(1)
Limbu E.N., 2013. Isolasi dan Uji Aktivitas
Enzim Amilase pada Mikroba Termofilik dari
Sumber Air Panas Makula Tana Toraja
Sulawesi Selatan. Skripsi tidak Diterbitkan,
Jurusan Kimia, Fakultas Matematika
dan Ilmu Pengetahuan Alam,
Universitas Hasanuddin, Makassar.
Liu B. , Wan-Shun Liu, Bao-Qin Han,
Yu-Ying Sun, 2007. Anti diabetic
effects of chitooligosaccharides on
pancreatic islet cells in
streptozotocin-induced diabetic rats.
World J. Gastroenterol 13 (5): 725–
Mahae N., Chalat C., Muhammud P.,
Antioxidant and antimicrobial
Properties of Chitosan Sugar Complex.
Int. Food Research J. 18(4): 1543 –
Meidina, 2005. Aktivitas Antibakteri
Oligomer Kotosan yang Diproduksi
menggunakan Kitosanase dari Isolat B.
Licheniformis MB-2, Tesis tidak
Diterbitkan. Pasca Sarjana, Institut
Pertanian Bogor, Bogor.
Murray, R.K., Granner, D.K., Mayes,
P.A., Rodwell, V.W.; alih bahasa:
Andry Hartono, 2003. Biokimia
Harper. Ed. 25. ECG. Jakarta
Natsir Hasnah, 2010. Kajian Enzim
Kitinase Termostabil dari Bakteri
Termofil : Produksi, Pemurnian,
Karakterisasi, dan Aplikasi Dalam
Hidrolisis Kitin. Disertasi. Program
Pasca Sarjana, Jurusan kimia, Fakultas
Matematika dan Ilmu pengetahuan
Alam, Universitas hasanuddin,
Makassar
Pagnoncelli M.G.N., de Araujo N.K.,
da Silva N.M.P.,Assis C.F., Rodrigues
S., Macedo G.R., 2010. Chitosanase
Production by Paembacillus ehimeusis
and its Application for Chitosan
Hydrolysis. Brazilian Archives of Bio.
And Tech. an Inter. J. 53(6): pp1461 -
Poedjiadi A., 2009. Dasar-dasar
Biokimia Edisi Revisi. UI-Press.
Jakarta.
Prastitis, 2006. Isolasi dan
Karakterisasi Enzim kitosanase dari
Bakteri Laut Yang Berasosiasi Dengan
Spons, Skripsi tidak Diterbitkan.,
Institut Pertanian Bogor, Bogor.
Qin Caiqin, Du Yumin, Xiao Ling, Li
Zhan, Gao Xiao hai, 2002. Enzymic
Preparation Of Water-Soluble Chitosan
and Their Antitumor Activity. Wuhan
University, China. Int. J. Biological
Macromolecules 31(2002):111-117.
Saryono, 2011. Biokimia Enzim. Nuha
Medika, Jogyakarta
Sayuti, Z.A., 2004. Analisis Beberapa Sifat
Biokimiawi dan Kinetika dari Kitosanase
Crude Bacillus sp Asal Indonesia, Skripsi
tidak Diterbitkan. Institut Pertanian Bogor,
Bogor.
Srijanto B., Paryanto I., Masduki,
Purwatiningsih, 2006. Pengaruh Derajat
Deasetilasi Bahan Baku Pada Depolimersasi
Kitosan. Pusat Pengkajian dan Penerapan
Teknologi Farmasi dan Medika-BPPT,
Bogor, Akta Kimia Indonesia Vol.1 (2) : 67-
Wangtueai S., Worawattanamateekul W.,
Sangjindavong M., Naranong N.,
Sirisansaneeyakul S., 2007. Production and
Partial Characterization of Chitosanases from
Newly Isolated Bacillus cereus. Kasetsart J
(Nat. Sci.) 41 : 346 - 355
Wahyuni S., Zakaria F., Witarto A.B., Syah
D., Suhartono M.T., 2006. Aktivitas Anti
Kanker Senyawa-Senyawa Kitooligomer. J.
Teknologi dan Industri Pangan Vol XVII
(1).
Yoon H.G., Kim H.Y., Shin D.H.,Cho H.Y.,
Thermostable Chitosanase from
Bacillus sp. Strain CK4 : Its Purification,
Characterization, and Reaction Patterns.
Biosci. Biotechnol. Biochem. 65(4) : 802-