PRODUCTION AND CHARACTERIZATION CHITOSANASE OF SPONGE

Authors

  • Sarni Sarni Chemistry department, Faculty of mathematics and Natural Sciences, Hasanuddin University

DOI:

https://doi.org/10.20956/mca.v17i1.937

Abstract

Chitosanase enzyme is an enzyme to catalyze the bonding endohidrolisis (1.4) β- glucoside on chitosan into a series chitosan oligomers or chitooligosaccarides. Chitosanase of microbes give good results in producing chitooligosaccarides, but very expensive for use in large-scale industry. This study aims to manufacture and characterization of crude chitosanase enzyme from Klebsiella sp used to hydrolyze chitosan into chitooligosaccarides. Chitosanase produced in the fermentation medium containing 0.5% colloidal chitosan for 60 hours with the activity of 0.309 U / mL (5,235 U / mg), work optimally at 40 ° C and pH 8, is stable at pH 6-7, activated by Co2 + ; Ca 2+ and Ni 2+. Chitooligosaccarides obtained in the form of a mixture of monomer to octamer, which soluble in acetic acid 0.25% to 0.5%, having intrinsic viscosity decreases with increasing time of incubation with molecular weight range of 4103.12 g / mol (incubation 1 hour) ; 1483.48 g / mol (incubation 2 hours) and 1065.79 g / mol (incubation 3 hours).Key word : Chitosanase, Klebsiella, Chitooligosaccarides

Downloads

Download data is not yet available.

References

Arif, R.A., 2013. Potensi Kitin

Deasetilase dari Bacillus licheniformis

HSA3-1A Untuk Produksi Kitosan dari

Limbah Udang Putih (Penaeus

merguiensis) Sebagai Bahan Pengawet

Bakso Ikan. Tesis tidak Diterbitkan.

Program Pascasarjana Universitas

Hasanuddin, Makassar.

Assis, C.F., Araúnjo, N.K.,

Pagnoncelli, M.G.B., Pedrini, M.R.S.,

Macedo, G.R.,Santos, E.S., 2010.

Chitooligosaccharides Enzymatic

Production by Metharhizium

anisoliae.Bioprocess Biosyst. Eng. DOI

1007/s00449-010-0412

Cabrera J.C. & Cutsem P.V., 2005.

Preparation of Chitooligosaccharides

with Degree of Polymerizationn Higher

than 6 By Acid or Enzimatic

degradation of Chitosan. Laboratorio

de Oligosacarinas Departamento de

Fisiologia Y Bioquimica vegetal,

INCA, Cuba. Biochem. Eng. J. 25 :165

– 172

Chasanah E., Zilda, S.D., dan Uria

A.R., 2009. Screening and

Characterization of Bacterial

Chitosanase From Marine

Environment. J. Coastal Development.

Vol. 12 (2) : 64-72.

Chasanah E., 2010. Pengembangan

Produk Kitooligosakarida dari Limbah

Industri Perikanan Udang Secara

Enzimatis Prospek dan Kendala. Balai

Besar Riset Pengolahan Produk dan

Bioteknologi Kelautan dan Perikanan. J.

Squalen Vol 5 (2).

Choi J.Y., Kim E.J., Piao Z., Yun Y.C., Shin

Y.C., 2004. Purification and Characterization

of Chitosanase from Bacillus sp. Strain

KCTC 0377BP and Its Application for the

Production of Chitosan Oligosaccharides.

American Society for Microbiology, Applied

and Environmental Microbiology. Vol. 70 (8)

: 4522-4531

Dali Seniwati, 2010. Studi Enzim Lipase dari

Aspergillus oryzae pada Kopra Berjamur

sebagai biokatalisator untuk hidrolisis

Minyak Kelapa menjadi Diasilgliserol.

Disertasi. Program Pasca Sarjana, Jurusan

kimia, Fakultas Matematika dan Ilmu

pengetahuan Alam, Universitas hasanuddin,

Makassar

Ginting, L.E., Warouw, V., dan Suleman,

W.R., 2010. Aktivitas Antibakteri Dari

Ekstrak Kasar Bakteri Yang Berasosiasi

Dengan Sponge Acanthostrongylophora sp.

UNSTRAT, Manado. J. Perikanan dan

Kelautan Tropis Vol. VI-3.

Haliza W., 2003. Karakteristik Kitosanase

Unik dari Bacillus coagulans LH 28.38 Asal

Lahendong Sulawesi Utar. Tesis tidak

Diterbitkan. Pasca Sarjana, Institut Pertanian

Bogor, Bogor

Hotmatua A., 2004. Potensi Antimikroba

Oligomer Kitosan yang Dihasilkan Dengan

Menggunakan Enzim Termostabil Kitosanase

LH 28.38, Skripsi tidak Diterbitkan. Institut

Pertanian Bogor, Bogor.

Jeon Y.J. & Kim S.K., 2000. Production of

Chitooligosaccharides Using Ultrafiltration

Membran Reactor and Their Antibacterial

Activity. Carb. Polymer 41: 133-141.

Jo Yu-Young, Jo K.J., Jin Y.L., Kuk J.H.,

Kim K.Y., Kim T.H., Park R.D., 2003.

Charakterization of Endochitosanases

Producing Bacillus cereus P16.

J.Microbiol.Biotechnol 13 (6) : 960-968

Julianti S., Agusnar H., Alfian z., 2012.

Pembuatan Kitosan Oligomer Melalui

Metode Degradasi Oksidatif dan

Pengaruhnya Terhadap Viskositas dan Berat

Molekul. Universitas Sumatera Utara,

Medan, J. Saintia Kimia Vol.1(1)

Limbu E.N., 2013. Isolasi dan Uji Aktivitas

Enzim Amilase pada Mikroba Termofilik dari

Sumber Air Panas Makula Tana Toraja

Sulawesi Selatan. Skripsi tidak Diterbitkan,

Jurusan Kimia, Fakultas Matematika

dan Ilmu Pengetahuan Alam,

Universitas Hasanuddin, Makassar.

Liu B. , Wan-Shun Liu, Bao-Qin Han,

Yu-Ying Sun, 2007. Anti diabetic

effects of chitooligosaccharides on

pancreatic islet cells in

streptozotocin-induced diabetic rats.

World J. Gastroenterol 13 (5): 725–

Mahae N., Chalat C., Muhammud P.,

Antioxidant and antimicrobial

Properties of Chitosan Sugar Complex.

Int. Food Research J. 18(4): 1543 –

Meidina, 2005. Aktivitas Antibakteri

Oligomer Kotosan yang Diproduksi

menggunakan Kitosanase dari Isolat B.

Licheniformis MB-2, Tesis tidak

Diterbitkan. Pasca Sarjana, Institut

Pertanian Bogor, Bogor.

Murray, R.K., Granner, D.K., Mayes,

P.A., Rodwell, V.W.; alih bahasa:

Andry Hartono, 2003. Biokimia

Harper. Ed. 25. ECG. Jakarta

Natsir Hasnah, 2010. Kajian Enzim

Kitinase Termostabil dari Bakteri

Termofil : Produksi, Pemurnian,

Karakterisasi, dan Aplikasi Dalam

Hidrolisis Kitin. Disertasi. Program

Pasca Sarjana, Jurusan kimia, Fakultas

Matematika dan Ilmu pengetahuan

Alam, Universitas hasanuddin,

Makassar

Pagnoncelli M.G.N., de Araujo N.K.,

da Silva N.M.P.,Assis C.F., Rodrigues

S., Macedo G.R., 2010. Chitosanase

Production by Paembacillus ehimeusis

and its Application for Chitosan

Hydrolysis. Brazilian Archives of Bio.

And Tech. an Inter. J. 53(6): pp1461 -

Poedjiadi A., 2009. Dasar-dasar

Biokimia Edisi Revisi. UI-Press.

Jakarta.

Prastitis, 2006. Isolasi dan

Karakterisasi Enzim kitosanase dari

Bakteri Laut Yang Berasosiasi Dengan

Spons, Skripsi tidak Diterbitkan.,

Institut Pertanian Bogor, Bogor.

Qin Caiqin, Du Yumin, Xiao Ling, Li

Zhan, Gao Xiao hai, 2002. Enzymic

Preparation Of Water-Soluble Chitosan

and Their Antitumor Activity. Wuhan

University, China. Int. J. Biological

Macromolecules 31(2002):111-117.

Saryono, 2011. Biokimia Enzim. Nuha

Medika, Jogyakarta

Sayuti, Z.A., 2004. Analisis Beberapa Sifat

Biokimiawi dan Kinetika dari Kitosanase

Crude Bacillus sp Asal Indonesia, Skripsi

tidak Diterbitkan. Institut Pertanian Bogor,

Bogor.

Srijanto B., Paryanto I., Masduki,

Purwatiningsih, 2006. Pengaruh Derajat

Deasetilasi Bahan Baku Pada Depolimersasi

Kitosan. Pusat Pengkajian dan Penerapan

Teknologi Farmasi dan Medika-BPPT,

Bogor, Akta Kimia Indonesia Vol.1 (2) : 67-

Wangtueai S., Worawattanamateekul W.,

Sangjindavong M., Naranong N.,

Sirisansaneeyakul S., 2007. Production and

Partial Characterization of Chitosanases from

Newly Isolated Bacillus cereus. Kasetsart J

(Nat. Sci.) 41 : 346 - 355

Wahyuni S., Zakaria F., Witarto A.B., Syah

D., Suhartono M.T., 2006. Aktivitas Anti

Kanker Senyawa-Senyawa Kitooligomer. J.

Teknologi dan Industri Pangan Vol XVII

(1).

Yoon H.G., Kim H.Y., Shin D.H.,Cho H.Y.,

Thermostable Chitosanase from

Bacillus sp. Strain CK4 : Its Purification,

Characterization, and Reaction Patterns.

Biosci. Biotechnol. Biochem. 65(4) : 802-

Downloads

Published

2016-04-01